Olej kokosowy nierafinowany — jego uniwersalne zastosowania

Olej kokosowy nierafinowany — jego uniwersalne zastosowania

Olej kokosowy w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością, ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Posiada on szerokie zastosowania zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej ten występuje w dwóch postaciach — rafinowanym, czyli po obróbce termicznej, oraz nierafinowanym. Olej kokosowy nierafinowany (https://www.bee.pl/9116-olej-kokosowy) jest tłoczony na zimno, zachowując przy tym swój skład pełen wartościowych składników odżywczych, kokosowy zapach oraz smak.

 Właściwości i skład

Olej kokosowy nierafinowany zawiera wiele cennych dla organizmu witamin — E, C B2, B6, oraz potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, sód, żelazo i kwas foliowy. Bogaty jest także w nasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas laurynowy, mirystynowy czy palmitynowy. Ze względu na swoje drogocenne wartości odżywcze olej ten ma wiele pozytywnych właściwości dla organizmu. Wzmacnia on układ odpornościowy, działa antybakteryjnie oraz antywirusowo, wspomaga wchłanianie się witamin i minerałów, a także spowalnia procesy starzenia. Ponadto chroni przed osteoporozą oraz polecany jest dla osób walczących z nadwagą. 

Zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy można z powodzeniem używać jako zamiennik olejów do smażenia, masła czy tłuszczów do wypieków. Tłuszcz ten w pokojowej temperaturze jest białą i stałą masą, z tego powodu jest także określany “masłem kokosowym”, który idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, można używać go do smażenia i pieczenia, bez utraty cennych kwasów tłuszczowych. 

Zastosowania w kosmetyce 

W dzisiejszych czasach olej ten można znaleźć w składach wielu kosmetyków do twarzy, włosów i ciała. Jest powszechnie wykorzystywany jako element codziennej pielęgnacji przez wiele osób. Doskonale się sprawdza jako maska do włosów, bowiem dogłębnie je odżywia i regeneruje. Ponadto wzmacnia je i powoduje ich wzrost, a także spaja rozdwojone końcówki. Pozytywne właściwości ma również na skórę twarzy. Oprócz intensywnego nawilżenia cery wspomaga w walce z trądzikiem, dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom. Idealnie nadaje się również do zmywania nawet wodoodpornego makijażu. Ponadto olej ten może być używany jako balsam do ciała oraz jako olejek do masażu. Dodatkowo niewielką ilość można dodać do wanny z ciepłą wodą, co nawilży skórę całego ciała podczas kąpieli.

Olej kokosowy nierafinowany — sprzymierzeniec w walce o zdrowy i piękny uśmiech

Olej kokosowy nierafinowany — sprzymierzeniec w walce o zdrowy i piękny uśmiech

Higiena jamy ustnej jest niezwykle ważna, gdyż uśmiech jest naszą wizytówką, a stan uzębienia wiele mówi o jego właścicielu, dlatego też wiele osób z chęcią testuje rozmaite preparaty do dbania o zęby — od rozmaitych past, przez płyny, po żele i preparaty naturalne. Te ostatnie cieszą się coraz większą popularnością, a coraz więcej osób decyduje się też przygotowywać je samodzielnie w domu, do czego często używany jest produkt, jakim jest olej kokosowy nierafinowany.

Olej kokosowy nierafinowany pochodzenie i charakterystyka

Olej ten produkowany jest poprzez tłoczenie na zimno miąższu kokosów, bez poddawania go dalszej obróbce — po wyciśnięciu od razu trafia on do słoików. Należy go zawsze odróżniać od oleju kokosowego rafinowanego, który często jest określany też jako “bezzapachowy” przez producentów. Olej nierafinowany nie ma żadnych korzyści prozdrowotnych i nadaje się jedynie do smażenia, będąc zdrowszym od wielu innych olejów, jednak tylko olej kokosowy nierafinowany nadaje się do sporządzania naturalnych kosmetyków i preparatów do higieny jamy ustnej.

Pielęgnacja jamy ustnej — jaką rolę odgrywa w niej olej kokosowy?

Olej kokosowy nierafinowany na jamę ustną działa na wielu płaszczyznach. Przede wszystkim działa on antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalni. Płukanie ust olejem kokosowym zabija szkodliwe bakterie w całej jamie ustnej — w przestrzeniach międzyzębowych, kieszonkach dziąsłowych, ale także oczyszcza ono język, gardło i podniebienie, gdzie też gromadzi się wiele bakterii.

Dodatkowo olej kokosowy wspiera naturalną mineralizację zębów. Liczne badania pokazały, że stosując płukanie nim jamy ustnej codziennie, można pozbyć się nawet początkowych plamek próchnicowych — to te plamki koloru białego, które są przede wszystkim demineralizacjami, przekształcając się po jakimś czasie w plamki brązowe, które leczyć musi już stomatolog. Poza tym olej kokosowy usuwa też kamień nazębny, będąc naturalną alternatywą dla kosztownych i inwazyjnych zabiegów. Takie działanie też jednak wymaga regularności — kamień nie zniknie w jeden dzień, czy nawet w kilka.

Jak używać oleju kokosowego nierafinowanego, by zadbać o jamę ustną?

Podstawowym zastosowaniem oleju w higienie jamy istnej jest płukanie jej przy użyciu tego produktu. Należy umieścić łyżkę oleju w jamie ustnej, płucząc nim ją przez 15-20 minut. Przez ten czas oleju nie wolno połykać. Płukanie nie musi być intensywne — wystarczy trzymać go w ustach, delikatnie przepłukując je co jakiś czas, by miał miejsce ruch i by szkodliwe toksyny i osady mogły być wypłukane. Następnie olej należy wypluć, myjąc po tym zęby — najlepiej pastą, która posiada właściwości polerujące.

Dodatkowo na bazie oleju kokosowego można przygotowywać naturalne pasty do jamy ustnej, dodając do niego między innymi olejki eteryczne. Można też zrobić z niego płukanki — w temperaturze nieco wyższej niż pokojowa, olej ten zmienia stan ze stałego na płynny, a więc trzymając go w łazience, gdzie zazwyczaj jest nieco cieplej — nie powinno być problemu z utrzymaniem stanu ciekłego.

Olej kokosowy nierafinowany — idealna baza dla domowych preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów

Olej kokosowy nierafinowany — idealna baza dla domowych preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów

Naturalne dbanie o włosy stało się niezwykle popularne, gdyż naturalne składniki nie wpływają negatywnie na zdrowie włosów i skóry głowy, a wręcz przeciwnie — pomagają się pozbyć wielu problemów. Jednym z najpopularniejszych naturalnych produktów powszechnie używanych w kosmetykach, szamponach i odżywkach do włosów jest olej kokosowy nierafinowany dostępny online, na którego bazie można przygotować własne preparaty.

Czym jest olej kokosowy nierafinowany?

Olej ten powstaje przez tłoczenie na zimno miąższu kokosa, nie będąc poddawanym dalszej obróbce. Charakteryzuje się on piękną kokosową wonią, a jego stan skupienia jest stały, jednak w temperaturze nieco wyższej niż pokojowa staje się on ciekły, dlatego też nie należy się dziwić lub zniechęcać, jeżeli na sklepowej półce w słoiku obecny będzie właśnie płyn.

Warto wspomnieć, że chcąc dbać o włosy, trzeba unikać oleju kokosowego rafinowanego, który po tłoczeniu miąższu jest jeszcze poddawany procesowi rafinacji, który najczęściej przeprowadza się przez podgrzanie go na krótko do bardzo wysokiej temperatury, co czyni go trwalszym, pozbawiając go jednocześnie dobroczynnych właściwości. Olej rafinowany często określany jest na etykietach słoików jako “bezzapachowy”.

Korzyści dla włosów

Olej kokosowy nierafinowany przede wszystkim głęboko odżywia włosy, czyniąc je pięknymi. Jest on też stosowany jako naturalny środek do ich układania. Po umyciu głowy należy w wilgotne włosy wetrzeć niewielką jego ilość, a włosy będą się pięknie układać. Tak samo przygotowuje się na jego bazie odżywki, a nawet szampony. Dodatkowo działa on silnie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, eliminując też łupież wynikający z infekcji drożdżakami, a także łuszczenie się skóry głowy wywołane jej zbytnią suchością i stanami zapalnymi.

Olej kokosowy można łączyć z rozmaitymi naturalnymi produktami, w tym z olejkami eterycznymi i witaminami — na przykład witaminą A i E, czy witaminą C. Warto zaopatrzyć się w niego, zwłaszcza że pielęgnować nim można nie tylko włosy, ale i całe ciało, a do tego jest on niedrogi, gdyż surowiec, z którego jest pozyskiwany, występuje bardzo obficie i szybko się odnawia.